Sosyal bilimler
Sosyal bilimler dünyanın ve yaşamın insanî ve toplumsal yönlerini inceleyen bir akademik disiplinler grubuna verilen addır. Türkiye'de zaman zaman sözel bilimler olarak da anılırlar. Sosyal bilimlerin sanat ve beşeri bilimlerden temel farkı, insanlığı incelerken nitel ve nicel bilimsel yöntemlerin kullanımını içermesidir. Bu terim, 19. yüzyılda, "toplumun özgün bilimi" sosyolojiyi ifade etmek için kullanılmaktaydı. Ancak günümüzde antropoloji, arkeoloji, iktisat, beşeri coğrafya, dil bilimi, işletme, müzik bilimi, siyaset bilimi, psikoloji, hemşirelik[1] ve sosyal tarihi içeren birçok akademik branşı ifade eder.
Disiplinler arası dalların çoğalmasıyla ve sosyal bilimler ile sosyal bilimler dışındaki bilimler arasındaki sınırlar büyük oranda muğlaklaşmıştır; nöropsikoloji dalı buna örnek teşkil edebilir.
Sosyal Bilim Dalları[değiştir | kaynağı değiştir]
Bu madde hiçbir kaynak içermemektedir. (Aralık 2015) (Bu şablonun nasıl ve ne zaman kaldırılması gerektiğini öğrenin) |
Sosyal bilimler başlığı altında genellikle aşağıda listelenen bilim dalları incelenir. Bununla birlikte bu dalların bir kısmı diğer akademik disiplin gruplarının da altında yer alabilir.
- İletişim bilimleri
- Ekonomi
- Eğitim bilimleri
- Coğrafya (beşeri, ekonomik, sosyal, siyasi, kültürel)
- Tarih bilimleri
- Nümizmatik
- Uluslararası ilişkiler
- Dil bilimi
- Siyaset bilimi
- Sosyal hizmet
- Psikoloji
- Müzikoloji
- Filoloji
- Hukuk
- Etnoğrafya
- İşletme
- Suç bilimi
- Sanat Tarihi
- Felsefe
- Sosyoloji
- Antropoloji (sosyal ve kültürel)
- İnsan hakları
- Etnoloji
- Demografi
- Teoloji
- Kronoloji
Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]
- ^ Robinson, Jane (2005). Nursing History and the Politics of Welfare. Routledge. s. vii. Erişim tarihi: 27 Şubat 2020.
...Social Sciences in Nursing...social welfare and nursing history
![]() | Bilim ile ilgili bu madde taslak seviyesindedir. Madde içeriğini genişleterek Vikipedi'ye katkı sağlayabilirsiniz. |
![]() | Sosyoloji ile ilgili bu madde taslak seviyesindedir. Madde içeriğini genişleterek Vikipedi'ye katkı sağlayabilirsiniz. |