Vikipedi:Biçem el kitabı/Görseller
![]() | Aşağıdaki metin, Vikipedi için bir süreç, politika veya yönerge teklifidir. Teklif halen geliştirilme, tartışma veya fikir birliği oluşturulma aşamasında olabilir. Bu sayfaya yapılan referans ve bağlantılar, sayfa onaylanana kadar "politika" olarak tanımlanmamalıdır. Bir teklifin kabul veya reddedilmesi basitçe oy sayımıyla olamaz. |
Biçem el kitabı | |
---|---|
Tasarım |
|
Konuya göre
|
|
Bu sayfa, görsellerin Vikipedi'de nasıl kullanılması gerektiğine dair bir genel bakış içermektedir. Görsellerin kullanımına dair daha fazla bilgi için resim kullanım politikasına, bir dosyanın nasıl yükleneceği konusu için ise Yardım:Resim ekleme sayfasına bakabilirsiniz.
Görsel seçimi[kaynağı değiştir]
Uygunluk ve ansiklopedik yapı[kaynağı değiştir]
Görsellerin öncelikli amacı; dekoratif olması değil, konunun içeriği açısından önemli ve içerikle olmasıdır. Konuyu görsel açından anlamada önemli bir yer tutar. Mümkün oldukça -özellikle az sayıda görsel içeren sayfalarda- kötü veya alakasız olan görselleri kaldırmak yerine, bunları daha iyi görsellerle değiştirmeniz ve görsel açıklamalarını daha iyi hâle getirmeniz tavsiye edilir. Bununla birlikte her maddenin görsele ihtiyacı yoktur ve çok fazla görsel, dikkat dağıtıcı olabilir.
Çeşitlilik için gayret edin. Örneğin çok sayıda insan görseline sahip bir maddede (Futbol gibi) çeşitli yaşları, cinsiyetleri ve etnik kökenleri göstermeye çalışın. Eğer bir generalin maddesinde zaten üniformalı bir görseli varsa ikinci üniformalı görselinin bulunması daha az ilgi çekecektir ve bilgi ekleyecektir. Ancak generalin katıldığı önemli bir savaşının haritası ve sonrasındaki bir görüntüsü daha bilgilendirici olacaktır. Ayrıca konu hakkında birçok görselin kullanılabilir olması nedeniyle bir maddeyi görsellerle boğmaktan kaçınmalısınız.
Görsel kalitesi[kaynağı değiştir]
Maddede mümkün olan en kaliteli görselleri kullanın. Düşük kaliteli görseller (karanlık veya bulanık; alakalı konuyu çok küçük, karmaşık veya saklı bir alanda gösteren vb.) gerekli olmadıkça kesinlikle kullanılmamalıdır. Konuyu en iyi hangi görsellerin ifade ettiğini dikkatlice seçmelisiniz. Örneğin:
- Bayağı deniz kartalı gökyüzünde bir benek gibi görünüyorsa bunun görüntüsü işe yaramaz.
- Bir biyografide öncü görsel mümkün olduğunca bir portre olmalıdır. Diğer insanlarla beraber çekilen bir görüntü değil.
- Çekiç kafalı köpekbalığının en uygun görüntüsü, diğer köpekbalığı türlerinden ayırt edilebilmesi için kendine özgü çekiç benzeri kafasını göstermektir.
- Bir Moldova haritası; Romanya ve Ukrayna ile sınırlarını göstermelidir, böylece insanlar ülkenin komşularından yola çıkarak ülkenin nerede olduğunu anlayabilirler.
- Bir pirinç için en iyi görsel pilav değil, sade pirinç görselidir.
- Soyut kavramlar da görsellerle gösterilebilirler; örneğin pençeleri olan bir kedi, saldırganlığı tasvir eder.
Hükûmetleri, kuruluşları ve kurumları temsil etmek için kullanılan logolar, bayraklar, afişler, mühürler ve diğer sembolleri kullanan sayfalar; varsa o kuruluş tarafından belirtilen görseller kullanılmalıdır. Bunlar benzer kalitede dahi olsa bir fotoğrafa veya amatör kreasyonlara tercih edilir.
Metinleri görsel olarak sunmaktan kaçının[kaynağı değiştir]
Metinsel bilgiler neredeyse her zaman bir metin olarak girilmelidir, görsel olarak değil. Gerçek metin; CSS etiketleri ve şablonlarla şekillendirilebilirler ancak görsellerdeki metin bu yollarla değiştirilemez. Görsellerdeki metinler herhangi bir arama motoru aracığıyla aranamaz, yüklenmeleri metinden daha uzun sürer ve görme engelliler için cihazlar aracığıyla okunabilmeleri mümkün değildir. Bir görseldeki önemli metin bilgileri görsel açıklamasında veya yakındaki diğer metinlerde bulunmalıdır.
- Metinsel bilgilerin sesli olarak kaydedilmesi için Vikipedi:Konuşan Vikipedi sayfasına bakınız.
Boyut referansları[kaynağı değiştir]
Görsel, bazen cismin boyutunu göstermek için tanıdık bir nesne içerebilir. Boyutunu göstermek için kullanılan cisimler kültürel olarak evrensel ve mümkün olduğunca standartlaştırılmış olmalıdır: cetveller, kibritler, piller, iskambil kâğıtları, CD'ler/DVD'ler, içecek kutuları, futbol topları, insanlar, taşıtlar ve Eyfel Kulesi gibi ünlü yapılar bunun için iyi seçimlerdir ancak başka seçenekler de mümkündür. Madenî para, banknot ve kâğıt gibi nesnelerin boyutları bölgeden bölgeye değişken oldukları için daha az tatminkârdırlar ancak bunların daha iyi bir alternatifi yoksa boyutu hâlâ gösterildiği için bunların kullanılması hiç yoktan iyidir.
Nicel veriler eğer mevcutsa alt yazıda veya maddede belirtilmelidir.
Emu (bir insan silueti ve metre ile)
Rahatsız edici görüntüler[kaynağı değiştir]
Vikipedi sansürlenemez: Vikipedi'nin ansiklopedik misyonu rahatsız edici olabilen bilgilerin de verilmesini gerektirir. Bununla birlikte potansiyel olarak rahatsız edici bir görüntü -tipik Vikipedi okuyucuları tarafından kaba veya müstehcen kabul edilen[nb 1]- sadece ansiklopedik bir şekilde ele alındığında veya aynı derecede uygun alternatif bir görsel mevcut değilse dahil edilmelidir. Aksi takdirde görselin maddede kullanılmaması maddenin daha az bilgilendirici olmasına neden olur. Vakıf uyarınca tartışmalı görüntüler "en az şaşkınlık ilkesini" izlemelidir: görseller, maddenin kalitesinden ödün vermeden belirli bir konu için okuyucuların geleneksel beklentilerine olabildiğince saygı göstermelidir. Okuyucular için rahatsız edici olabilecek alakasız veya yabancı ögeler içeren görsellerden kaçının. Örneğin, pornografik bir bağlamda çekilen fotoğraflar insan anatomisi hakkındaki maddeler için uygun değildir.
Öncü görseller[kaynağı değiştir]
Bir maddenin girişinde veya bilgi kutusunda; okuyucuların doğru sayfaya ulaştıklarını görsel olarak onaylaması için kişi, yer, kitap veya albüm kapağı gibi temsili bir öncü görsel kullanılması yaygındır.
Bazı maddeler için öncü görsel seçmek zor olabilir. Vikipedi sansürlenemez olsa da, öncü görseller dikkatle seçilmelidir (yukarıdaki rahatsız edici görüntüler başlığına bakınız). Öncü görseller belki de okuyucunun dikkatini çeken ilk şeydir, bu nedenle okuyucuların orada görmeyi beklemeyeceği bir öncü görsel eklemekten kaçınılmalıdır. Diğer görsellerden farklı olarak öncü görsel, bu düşünceler göz önünde bulundurularak seçilmelidir.
Öncü görseli seçerken şu önerileri dikkate almanız tavsiye edilir:
- Öncü görseller doğal ve konunun uygun gösterimleri olmalıdır; yani konuyu bir bütün olarak anlatmalıdır. Her maddenin öncü görselinin olması zorunlu değildir ve konuyu temsil edecek basit bir görsel yoksa öncü görselin olmaması bazen en iyi çözüm olabilir.
- Öncü görseller minimum şok değerine sahip olmalıdır; her zaman şok değerine sahip olmayan ve konuyu doğru bir şekilde temsil eden alternatif bir görsel tercih edilmelidir. Örneğin, Holokost maddesinin bu versiyonunda öncü görsel olarak sürgünlerin bir görüntüsünü kullanmak, maddenin ilerleyen kısımlarında kullanılan kamp mahkumlarının veya cesetlerin gösterilmesinden çok daha fazla tercih edilir.
- Bazen şok değerine sahip bir öncü görsel kullanmaktan kaçınmak imkansızdır, örnek olarak insan cinsel organlarıyla ilgili maddeler verilebilir. Vikipedistler, içerik sorumluluğu reddine göre okuyucuların bu tür maddelerin, bu tür görseller içerebileceğinin farkında oldukları varsayabilir.
- Bir maddenin ilk görseli masaüstü görünümünde iyi görünse bile bazı mobil platformlarda maddenin en üstünde görüntülenebilir. Görselleri yerleştirirken, bu durumun mobil cihazları kullanan okuyucuları yanlış yönlendirip yönlendirmeyeceğini göz önünde bulundurun.
Görsellerin hayat döngüsü[kaynağı değiştir]
Bazen bir görsel, daha yüksek kalitede veya daha uygun veya daha özgür bir lisans durumuna sahip olan alternatif bir görselle değiştirilebilir. Ancak bu gibi kullanılmayan özgür lisanslı görseller silinmemelidir, böylece Vikipedi'nin geçmiş kaydı korunur; artık kullanılmayan görseller silinirse maddelerin geçmiş revizyonları karmaşıklaşır. Öte yandan telif hakkını ihlal eden dosyalar, lisanssız dosyalar ve kullanılmayan adil kullanım dosyaları silinmelidir.
Ayrıca kullanıldığı maddeye uyan, kaliteli bir görsel bulursanız bunu seçkin resim adayı olarak göstermeyi düşünebilirsiniz.
Görsel nasıl yerleştirilir[kaynağı değiştir]
Sözdizimi[kaynağı değiştir]

Temel örnek (sağda görsel oluşturulması):
[[Dosya:Siberian Husky pho.jpg|küçükresim|alt=Bir çocukla beraber bir Sibirya kurdu|Bir [[Sibirya kurdu]]]]
File:Siberian Husky pho.jpg
Görsel (dosya) adı tam olmalı (büyük harf, noktalama işaretleri ve boşluklar dahil) ve.jpg
,.png
veya başka bir uzantı içermelidir. (Resim:
veDosya:
aynı işi görmektedir.) Eğer hem Vikipedi'de hem de Wikimedia Commons'da aynı ada sahip iki dosya varsa Vikipedi maddelerinde gözükecek olan dosyanın Vikipedi'deki hâlidir.küçükresim
çoğu durumda gereklidiralt=Bir çocukla beraber bir Sibirya kurdu
Alternatif metin, görseli göremeyenler içindir; altyazının aksine, görüntünün görünümünü özetler.Bir Sibirya kurdu
Altyazıdır (açıklama) ve görselin anlamını veya önemini söyler.
Diğer özellikler ve seçenekler için Vikipedi:Genişletilmiş görsel sözdizimi sayfasına bakabilirsiniz. Sözdizimi dikkatlice kontrol ettikten sonra görsel görüntülenmezse, dosya kara listeye alınmış olabilir.
VR fotoğrafları[kaynağı değiştir]
VR fotoğraflarını görüntülemek için (360 derece panoramalar veya fotoğraf küreleri olarak da bilinir), {{PanoViewer}} şablonunu kullanın.
Boyut[kaynağı değiştir]
- Bir görselin boyutu, genişliği değiştirilerek kontrol edilir. Ardından yazılım yüksekliği otomatik olarak ayarlar. (Bir görüntünün "boyut"undan bahsedilen çoğu yerde aslında genişliğinden bahsedilir.)
- Her kullanıcının
|küçükresim
ve|çerçevesiz
görseller için geçerli olan bir "temel" genişliği vardır; oturum açmamış okuyucular için (okuyucuların büyük çoğunluğu) bu her zaman 220 pikseldir; giriş yapmış okuyucular için de temel genişlik 220 pikseldir ancak bu, Tercihler aracılığıyla değiştirilebilir.[nb 2] Örnek olarak Sibirya kurdu görüntüsü, temel genişliğinize göre görüntülenir.
- Daha küçük veya daha büyük bir görselin uygun olduğu durumlarda, görüntüyü kullanıcının temel genişliğine göre bir faktör ile genişleten veya daraltan
|upright=ölçekleme faktörü
faktörünü kullanın.- Örnek olarak:
upright=1.3
ince ayrıntılara sahip bir görseli (örneğin bir harita veya diyagram) eklemek için kullanılabilir. Bu, görseli kullanıcının istediğinden genellikle %30 daha büyük gösterir. (Normalde temel genişliği 220px olan bir okuyucu için bu, 285px olur.)upright=0.6
yeterince görüntülenebilen ve çok az ayrıntıya sahip bir görsel (örneğin basit bir çizim veya bayrak) için kullanılabilir. Bu, görseli kullanıcının istediğinden genellikle %40 daha küçük gösterir. (Normalde temel genişliği 220px olan bir okuyucu için bu, 130px olur.)
- Kısa, geniş görüntüler genellikle 1 veya daha büyük
upright
gerektirir; uzun, dar görüntüler en iyi 1 veya daha azupright
ile görünebilir. - 1'den büyük
upright=
değerleri kullanırken, etraftaki metni ezmemesine ve ayrıntı ihtiyacını dengelemeye dikkat edin.- Küçük ayrıntının önemli olduğu görsellerin normalden çok daha büyük olması gerekebilir, ancak
upright=1.8
metnin yanında bulunan görseller için genellikle en büyük değer olmalıdır. - Öncü görseller genellikle en fazla
upright=1.35
değerinde olmalıdır.
- Küçük ayrıntının önemli olduğu görsellerin normalden çok daha büyük olması gerekebilir, ancak
- Bir maddedeki görseller, özellikle de birbirine yakın ve aynı yönde olanlar, aynı genişlikte olduğunda okuyucular daha çekici olabilirler.
Uyarı
upright
tamamen yoksa, buupright=1
değerine eşittir. Ancakupright
yalnızsa, yani yanında=ölçeklendirme faktörü
yoksa (örneğin[[Dosya:Köpek.jpg|küçükresim|upright|Büyük bir köpek]]
)upright=0.75
değerine eşittir. Bu kullanım kafa karıştırıcıdır ve kullanılması önerilmemektedir.
- Örnek olarak:
- Çok iyi bir sebep dışında, piksel cinsinden sabit bir genişlik (örneğin
17px
) belirtilmemelidir. Bu, kullanıcının temel genişlik tercihini yok sayar ve bu nedenle mümkün oldukça|upright=ölçekleme faktörü
tercih edilir.[nb 3]- Sabit genişliğin kullanılabileceği bazı durumlar şunlardır: Şablonlar aracılığıyla boyutun standartlaştırılması (bilgi kutusu şablonları veya bayrak simgelerinin görüntülenmesi gibi), alanın kısıtlandığı yerlerde küçültülmüş görüntü boyutlarını görüntülemek için, (anasayfadaki günün maddeleri ve tarihte bugün bölümlerinde veya Nobel Barış Ödülü sahipleri listesi gibi daha tablolarda kullanılan görseller gibi).
- Bir piksel değerini
upright
değerine dönüştürmek için, piksel değerini 220'ye bölün ve sonucu istediğiniz gibi yuvarlayın. Örneğin,|150px
kabaca|upright = 0.7
'ye eşittir çünkü 150 / 220 ≃ 0.6818 . - Çok büyük görselleri sunmak için (örneğin Panorama),
|küçükresim|center
veya|küçükresim|none
kullanın, böylece görüntü tek başına kalır. Kaydırılabilir bir kutuda çok büyük bir resim sunmak istiyorsanız {{wide image}} veya {{Uzun resim}} kullanabilirsiniz.
Konumlandırma[kaynağı değiştir]
Yatay konumlandırma[kaynağı değiştir]

Çoğu resim, varsayılan yer olan sayfanın sağ tarafında olmalıdır. Bu kurala bir istisna yapmak istiyorsanız, |sol
kullanın:[[Dosya:Siberian Husky pho.jpg|küçükresim|sol|alt=Bir oğlanla beraber bir Sibirya kurdu|Bir [[Sibirya kurdu]]]]
Sağa ve sola birden fazla görsel koyulabilir. Ancak; metni birbirine bakan iki görsel, bir resim ile bir bilgi kutusu veya gezinme şablonu vb. arasında sıkıştırmaktan kaçının. Alternatif olarak, iki görseli beraber sağa yerleştiren {{çoklu resim}} şablonunu kullanmayı düşünebilirsiniz. (ancak bu, oturum açan kullanıcıların seçtiği temel genişliği yok sayar.)
Dikey konumlandırma[kaynağı değiştir]
Bir görsel genellikle maddenin en alakalı bölümüne yerleştirilmelidir; bu mümkün değilse, bir görüntüyü "çok erken" yerleştirmemeye çalışın. Yani, okuyucunun görselin neyi anlattığını kavrayamayacak kadar önce yerleştirmeyin. Bir görsel paragrafın iki ayrılmasına neden olur (yani mevcut paragraf sona erer ve yeni bir paragraf başlar), bu nedenle bir paragrafın içine görsel yerleştirmek mümkün değildir. (Bu |küçükresim
için geçerlidir; satıriçi görseller bir istisnadır (bkz. Satıriçi görseller).)
Madde metninden görsele referanslar[kaynağı değiştir]
Maddenin metininde görselden bahsederken; solda, sağda, yukarıda veya aşağıda gibi görselin yerini belirtmekten kaçının. Görselin konumu, özellikle mobil platformlarda olmak üzere, platform ve ekran boyutuna göre değişir ve bu nedenle görselin yeri cihazdan cihaza farklılık gösterebilir. Görselleri tanımlamak için yerlerini belirtmek yerine görsel açıklamaları kullanılabilir.
Satıriçi görseller[kaynağı değiştir]
|küçükresim
yerine|çerçevesiz
kullanılması, "satıriçi" görsel üretir. Örneğin,Bu [[Dosya:Flag of Japan.svg|çerçevesiz|20px]] bir satıriçi görseldir.
|border
ile tek piksellik bir kenarlık eklenebilir. Örneğin,Bu [[Dosya:Flag of Japan.svg|çerçevesiz|border|20px]] kenarlığı olan bir satıriçi görseldir.
- Satır içi görsellerin altyazısı (açıklaması) yoktur.
Görselleri kullanıma hazırlama[kaynağı değiştir]
Vikipedi'de kullanılan tüm resimler Vikipedi'nin kendinde veya Wikimedia Commons'a yüklenmelidir. Türkçe Vikipedi'ye yüklenen dosyalar otomatik olarak Dosya ad alanına yerleştirilir. Yani, görsel sayfalarının adları Dosya:
önekiyle başlar.
Görsel edinme[kaynağı değiştir]
Tüm resimler Vikipedi'nin resim kullanım politikasına uygun olmalıdır: genel olarak, gayri-ticari kullanım ve değişiklikten sonra da dahil olmak üzere yeniden kullanım için serbest olmalıdırlar, ancak bazı durumlarda özgür olmayan içeriğin "adil kullanımına" izin verilir. Daha fazla bilgi için Vikipedi:Adil kullanım sayfasına bakınız.
Önceden yüklenmiş görselleri bulma[kaynağı değiştir]
Mevcut dosyaları şu yollarla arayabilirsiniz:
- Özel:Ara - Türkçe Vikipedi'de anahtar kelime veya başlık ile önceden yüklenmiş dosyaları aramak için "Multimedya" ayarını kullanın. Adil kullanım dosyalarının çoğu burada bulunur.
- commons:Special:Search - Görselleri ve diğer medya dosyalarını açıklama, başlık veya kategoriye göre aramak için Wikimedia Commons'a gidin.
- Maddenin diğer Vikipedi'lere dillerarası bağlantıları varsa, hangi görselleri kullandıklarına bakmak için maddenin diğer dillerine bakın.
İnternetten görsel bulma[kaynağı değiştir]
Konularına göre özgür görsel kaynaklarının kapsamlı bir listesini şu adreste bulabilirsiniz: Vikipedi:Kamu malı görüntü kaynakları. Wikimedia Commons'a ek olarak, Wikimedia Toolserver, Wikimedia'nın kardeş projeleri, Flickr ve diğer birkaç siteden özgür görselleri otomatik olarak bulan bir Özgür Resim Arama Aracı'na (FIST) sahiptir. Diğer kullanışlı, genel amaçlı resim arama motorları şunları içerir: Google Image Search, Picsearch ve Pixsta. Örnek olarak Creative Commons Atıf ve Atıf Benzer-Paylaşım lisanslarına sahip dosyalar Vikipedi'de kullanılabilir. Ticari kullanımı veya eserin türevlerinin oluşturulmasını kısıtlayan herhangi bir lisansı olan dosya Vikipedi'de kullanılamaz.
Creative Commons sitesinde, uygun şekilde lisanslanmış görselleri bulmak için bir arama sayfası vardır; "Use commercially" ve "Modify or adapt" kutularını işaretlediğinizden emin olun.
İnternette serbestçe bulunamayan bir görsel bulursanız, telif hakkı sahibine e-posta gönderebilir ve uygun bir lisans altında yayınlanması için izin isteyebilirsiniz. Uygun bir görüntü bulamazsanız, isteğinizi Vikipedi:Resim istekleri sayfasında listeleyebilirsiniz, böylece başka bir kullanıcı uygun bir görsel bulabilir veya oluşturabilir.
Görselleri düzenleme[kaynağı değiştir]
Bir görselin açıklamasında, okuyucuların görseli doğru şekilde yorumlayabilmesi adına bu tür düzenlemelerden (örneğin sahte renk) bahsedilmelidir.
İçeriği önemli ölçüde değiştirmeyen, sunumu geliştiren düzenlemelerin açıklamada belirtilmesi gerekmez. Örneğin hafif yan duran bir görseli düzeltmek için döndürme, taramanın kontrastını iyileştirme veya ana konuyu daha belirgin hale getirmek için arka planı bulanıklaştırma gibi.
Görseller, okuyucuyu yanlış yönlendirecek şekilde düzenlenmemelidir. Örneğin sanat eserlerini, yüzleri, tanımlanabilir yerleri, binaları veya metinleri gösteren görüntüler sağ-sol yönünde tersine çevrilmemelidir. Hayvan görüntülerinde olduğu gibi, öznenin ayrılmaz rengi değiştirilmemelidir. Tarihsel fotoğraflar için uygun olmasa da, genellikle benekleri kaldırmak veya resimlerdeki çizikleri çıkarmak uygundur. Hayvan görüntülerinde olduğu gibi, öznenin tamamlayıcı rengini değiştirmeyin. Tarihi görseller için uygun olmasa da, genellikle görseldeki benekleri veya çizikleri çıkarmak uygundur.
Görselleri düzenleme konusunda yardım için şuraya bakabilirsiniz: Vikipedi:Grafik Laboratuvarı
Görsel yükleme[kaynağı değiştir]
Otomatik onaylanmış kullanıcı grubunda olan bir hesaba sahip kullanıcılar Türkçe Vikipedi'ye dosya yükleyebilirler. Wikimedia Commons'a adil kullanım dosyalarının değil, yalnızca özgür lisanslı dosyaların yüklenmesi önerilir. Wikimedia Commons'ta bulunan bir dosya, Vikipedi'de aynı adlı dosyayla bağlanabilir. Türkçe Vikipedi'ye dosya yüklemek için Özel:Yükle, Wikimedia Commons'a dosya yüklemek için c:Special:Upload sayfasına gidin.
Görsel açıklama sayfaları[kaynağı değiştir]
Her dosyanın; kaynağını, yazarını, telif hakkı durumunu, tanımlayıcılarını (kim, ne, ne zaman, nerede, neden) ve okuyucular ile sonraki Vikipedistler için faydalı teknik (ekipman, yazılım, vb.) verilerini gösteren bir açıklama sayfası vardır.
Bir görselin faydasını ve eğitim değerini en üst düzeye çıkarmak için, lütfen açıklama sayfasında içeriğini olabildiğince tanımlayın. Örneğin, sanat eserleri fotoğrafları sanatçının belgelerinden, unvanından, yerinden, tarihlerinden, müze kimlik numaralarından vb. yararlanır. Yalnızca belirsiz terimlerle (örneğin, "çivi yazısı tableti" veya "ortaçağ el yazması") açıklanan görseller, Vikipedi için daha az yararlıdır ve okuyucular için daha az bilgilendiricidir.
Varsa, güvenilir kaynaklar dosyanın açıklama sayfasında listelenebilir. Genel olarak Vikipedi, kullanıcıların yaptıkları görsellerin içeriğini doğru bir şekilde tanımladıklarını iyi niyetle varsayar. Bunun için kaynaklar mevcutsa, bunları eklemek yararlı olacaktır. Bu, özellikle teknik çizimler ve grafikler için önemlidir. Çünkü bir okuyucu burada verilen bilgilerin doğruluğunu kontrol etmek isteyebilir.
Görsellerin açıklama sayfaları; arama motoru ve kategoriler kullanılarak kullanıcılar tarafından keşfedilebilirler. Kullanıcıların istedikleri görüntüler bulmasına yardımcı olmak için lütfen görsellerin açıklama sayfasını buna göre belgelemeyi unutmayın. İyi kategorize edilmiş ve iyi tanımlanmış dosyaların kullanılması daha olasıdır.
Görsel boyutunu göz önünde bulundurma[kaynağı değiştir]
Görseller, bir maddenin görüntülenmesi için kullanılan bant genişliği masraflarını büyük ölçüde artırabilir. Bu, yavaş veya pahalı bir bağlantıya sahip okuyucular için bir göz önüne alınır. Maddelerde görsellerin tam boyutu yerine küçültülmüş thumbnail'ler yer alır. Ancak bazı dosya türlerinde thumbnail'ler eşzamanlı olarak küçültülemez. (Çoğu tarayıcıda thumbnail'in boyutu "Özellikler"e sağ tıklayarak görülebilir.)
Ayrıca bakınız[kaynağı değiştir]
- Değişebilir görüntü dosyası biçimi
- Rötuş
- Mw:Extension:ImageMap
- C:Commons:File types/tr
- Vikipedi:Genişletilmiş görsel sözdizimi
- Vikipedi:Resim kullanım politikası
- Yardım:Resim ekleme
- Vikipedi:Kamu malı görüntü kaynakları
- Vikipedi:Vikipedi'deki resimler hakkında bilmiyor olabileceğiniz 10 şey
- Vikipedi:Resim istekleri
- Yardım:Resim yükleme
- Vikipedi:Grafik Laboratuvarı
Notlar[kaynağı değiştir]
- ^ Buradaki "tipik Vikipedi okuyucusu", dilinde okuryazar olan web sitesi okuyucularının (Vikipedistler değil) çoğunun kültürel inançları ile tanımlanır. Bu bakış açısının açıklığa kavuşturulması, kültürel görüşler büyük ölçüde farklılık gösterebileceğinden geniş bir tartışma gerektirebilir.
- ^ Görsel düzenlemeleri üzerine çok çalışıyorsanız, tercihinizi çoğu okuyucuya uyacak şekilde 220 pikselde bırakmayı düşünün.
- ^
px
normal temel genişliği 220px olan kullanıcılar içinupright
ile aynı şekilde çalışır, ancak temel genişliği farklı bir değere ayarlanmış okuyucular için farklı şekilde çalışır. Örneğin,275px
kodlu bir görsel belirli bir sayfadaki çoğu resimden daha geniş olması için okuyucu temel genişliğini 300 piksel olarak değiştirdiğinde, belirli bir sayfadaki çoğu resimden daha küçük hale getirilir. Tersine,upright
kullanıcının temel genişliğindeki değişikliklere göre uygulanır ve belirli bir maddedeki görüntülerin boyutlarını, temel genişlik ne olursa olsun orantılı tutar.Ancak thumbnail yüklenen resmin orijinal boyutundan daha büyük görüntülenemez. Örneğin, bir görsel
|küçükresim|330px
veya|küçükresim|upright=1.5
olarak kodlanmışsa ancak yüklenen orijinal dosya yalnızca 200 piksel genişliğindeyse maddedeki thumbnail yalnızca 200 piksel olarak görüntülenmeye devam eder.